Skip to main content

Moden çağın en büyün devrimleri teknolojik gelişmeler olur iken, en büyük korkuları ise suç ve güvenlik unsurları gibi görünüyor. Pek çoğumuz her geçen gün artan suç oranlarından yakınırken, güvenlik açığı ise teknolojik gelişmeler ile azaltılmaya devam ediyor. Güvenliğin arttırılmaya ve halk huzurunun korunmaya çalışıldığı alanlar da artmaya devam ediyor. Özellikle gelişmiş ve sanayileşmiş şehirlerde şehir içi ulaşım en büyük sorunlardan birisi!

Pek çoğumuz her gün koşuşturmacalı bir şekilde, metro, tramvay, metrobüs, tren veya diğer araçları kullanırken X-Ray cihazlarına rastlarız. Çantamızın ve elektronik cihazlarımızın kontrol edildiği bu makineler sayesinde kalabalık alanların güvenliği korunmaya sağlanır. X-Ray cihazlarının en sık kullanıldığı alanlardan birisi de envai çeşit marka ve aktivite sunan AVM’lerdir. Birçoğumuz bu cihazlardan geçerken rahatsız olsak da, aslında tüm amaç bizi suçtan ve olası tehlikeden korumaktır.

Bugünlerde özellikle yoğunlaşılan bir diğer konu ise yeni X-Ray cihazlarının kansere sebep olup olmadığı. Teknolojik gelişmeler ile beraber sektörün önde gelen firmalarından Varnost, bu soruyu sizler için cevaplıyor. Yeni özellikleri ile X-Ray cihazlarının bilmediğimiz teknik yönleri  ve sağlığa etkisi nelerdir?

1.Uzman ve Güvenilir Bir Ekip

Hızlı, güvenli, ve kolay bir şekilde çanta ve bagaj araması sunan Varnost X-Ray cihazları ile artık kontroller daha kolay ve geçişler daha hızlı!  Tüm bu sürecin uzman ve güvenilir ekipler tarafından denetimden geçirildiğini biliyor muydunuz? TAEK (Türkiye Atom Enerjisi Kurumu) tarafından da denetimi yapılan tüm cihazlar kullanım alanı ve durumuna göre kontrollerden geçiriliyor.

2.“Önce İnsan”

Varnost X-Ray cihazlarının en önemli özelliği insanı korumak ve insanların can güvenliğini ön planda tutmak! Hatta öncelik kalp pili taşıyan hastalara ve hamile kadınlara veriliyor.  Kullanışlı el dedektörleri sayesinde aramalar kolaylıkla gerçekleştiriliyor. İnsan sağlığı ön planda tutularak insana zarar verebilecek tüm etkilerden kaçınılarak teknolojik üretim gerçekleştiriliyor.

3.Risk Oranı 400 Milyonda Bir

Yeni gelişen X-Ray cihazlarına dair araştırmalar yapan Amerikalı fizikçiler ise X–Ray ışın taramasından geçen herkesin doğal ortamlarda maruz kaldıkları radyasyon kadar radyasyondan etkilendiklerini belirtiyor.  Görüldüğü üzere yapılan araştırmalar da radyasyon ve X-Ray cihazlarından ortaya çıkma ihtimalli kanser riskinin inanılmaz düşük olduğunu belirtiyor.

4.X-Ray Cihazları Sağlığa Zararlı mı?

Kanser riskinin inanılmaz düşük olduğu Amerikalı fizikçiler tarafından belirtilse de, ülkemizde de konuya dair araştırmalar yapılıyor. Kimi insanlar hala endişelense de aslında radyasyon oranı kullanılan gündelik hayat da sıklıkla kullandığımız bilgisayar veya telefonlardan çok daha düşük. Sağlık Fiziği Topluluğu’nun yaptığı açıklamaya göre, X-Ray cihazlarından verilen radyasyon miktarı güvenlidir.

Bebekler, hamile kadınlar veya yaşlı hastaların X-Ray cihazlarından geçmesinde hiçbir problem görülmemektedir.  Buna ek olarak, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Profesör Doktor Çetin Çelenk ise X-Ray cihazları ve metal kapı dedektörlerinin insan sağlığına hiçbir zararlı etkisi olmadığının altını çizmiştir. Bu yüzden insanların bu cihazlardan geçerken rahat olmasını belirtmiştir.

Sonuç olarak, yapılan tüm bu araştırmalar incelendiğinde X-Ray cihazların sanıldığının aksine pek çok elektronik cihazdan daha az radyasyon yaydığı görülmektedir. Bu yüzden, hava alanında, gümrükte, AVM’de veya herhangi bir kurumsal yapıda X-Ray cihazlarının kullanımında herhangi bir sakınca görülmemektedir.

Sizler de bilimsel araştırmalara güvenerek gönül rahatlığı ile sizleri tehlikelerden koruyan X-Ray cihazları kullanmaya devam edebilirsiniz. Kalitesi ile ön plana çıkan Varnost’un da belirttiği gibi X-Ray cihazlarının en nihai amacı insanların güvenliğini ve toplumun huzurunu sağlamaktır.

Close Menu